Τα τσουρέκια της Αλέκας

22051-ta-tsourekia-tis-alekas-by-mirtoΤι χρειαζόμαστε:

  • 280 ml γάλα εβαπορέ αραιωμένο με νερό χλιαρό (200 ml γάλα και 80 ml νερό)
  • 3 αυγά
  • 3 φακ ξηρή μαγιά ή 50 γρ νωπη μαγιά
  • 70 γρ βούτυρο μαλακωμενο
  • 120 γρ άχνη ζάχαρη
  • 60 γρ ιμβερτοζάχαρη
  • λίγο αλάτι, μια τσιμπιά
  • 700 – 750 γρ αλεύρι για τσουρέκια
  • 1 κγ μαχλέπι
  • μισό κγ μαστίχα κοπανισμένη
  • στη μύτη του κουταλιού κακουλέ ή ξύσμα πορτοκαλιού ή βανίλια
  • 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα για την επάλειψη.

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε τη μαγιά μαζί με την ιμβερτοζαχαρη και το χλιαρό αραιωμένο γάλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί.
  2. Στο μίξερ ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, τα αυγά, την άχνη, τα μυρωδικά, το βούτυρο , το αλάτι ανακατεύουμε λίγα λεπτά και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι.
  3. Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι η ζυμη μας να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του σκεύους.
  4. Βάζουμε το σκεύος στο προθερμασμενο φούρνο στους 30 β μέχρι να φουσκώσει μέχρι επάνω. Όταν ανάψουμε το φούρνο στους 30 και σβήσει το λαμπάκι, τότε βάζουμε μέσα τα τσουρέκια μας και μετά κλείνουμε τη θερμοκρασία.
  5. Αφού φουσκώσει το πατάμε να ξεφουσκώσει και παίρνουμε ποσότητα ζυμαριού και πλάθουμε.
  6. Τοποθετούμε σε ταψί και ανάβουμε τον φούρνο μας στους 170β. Περιμένουμε να σβήσει το λαμπάκι.
  7. Αλείφουμε με τον κρόκο τα τσουρέκια μας και ψήνουμε τα μικρά για 20 λεπτά και τα μεγαλύτερα λίγο παραπάνω.
  8. Για όσους έχουν αρτοπαρασκευαστή, ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα και αφήνουμε να ζυμώσει και να φουσκώσει, μέχρι επάνω.
  9. Η υπόλοιπη διαδικασία ειναι η ίδια.
  10. Καλή σας επιτυχία !!!!

Πηγή:Τα τσουρέκια της Αλέκας https://www.sintagespareas.gr/sintages/ta-tsourekia-tis-alekas.html

 

 

loading...

Leave A Comment